Avaimien mittaaminen

Mittalaitteita

Jotkin lukkovalmistajat toimittavat lukot ilman koodeja...silloin täytyy mitata!

Abus on hyvä esimerkki lukkovalmistajasta joka toimittaa lukkoja joihin saa kyllä lisäavaimia, mutta niiden toimittamiseen on kaksi vaihtoehtoa.  

  1. Menet malliavaimen kanssa johonkin avaimia valmistavaan lukkoliikkeeseen tai suutariin ja pyydät että valmistavat sinulle mallin mukaisen avaimen. 
  2. Toinen vaihtoehto on että lähetät malliavaimen esim lukkomatille tällä sivustolla olevan osoitteen mukaan ja lukkomatti valmistaa sinulle toimivan avaimen. 
  3. On vielä yksi vaihtoehto, kun tiedät lukkomallin, esim riippulukko ABUS  SILVER ROCK 5/45 , 5/50 tai 5/55 sinun tarvii vain ottaa kuva avaimesta ja lähettää se matti@lukkomatti.fi ja sen lisäksi sinun tarvii ottaa pari mittaa minulle joiden mukaisesti saan tehtyä toimivat avaimet koodin mukaan. 

Helpoin vaihtoehto on ykkönen, siis sinun kannalta.

Edellyttäen että liikkeellä jonne menet löytyy lukkoon sopiva aihio. Ja että he pystyvät kopioimaan toimivan avaimen sinulle. 

Kuitenkin on tullut asiakkailta palautetta, esim. juuri tuon kyseisen SILVER ROCK 5 sarjan riippulukon avaimien teettämisestä. Ei kuulemma tahdo löytyä aihioita ja osaamista kyseisten avaimien valmistukseen.

Toinen vaihtoehto on ihan OK, jos sinulla ei ole kiire. Näin olen toiminut asiakkaiden kanssa ja homma on toiminut joka kerta.  

Tämä toinen vaihtoehto vie noin reilun viikon aikaa jos malliavain  lähetetään Plusmerkillä varustetulla kirjeellä. Molempiin suuntiin.  Tässä vaihtoehdossa on tietenkin olemassa se pieni mahdollisuus, että avainkirje katoaa matkalla. 

Vaihtoehto kolme on hiukan vaikeampi asiakkaan kannalta, mutta ei mahdoton sekään. Tässä tavassa on oltava saatavilla riittävän tarkka mittauslaite. 

Seuraavassa vaiheessa käyn läpi malliavaimen jyrsintöjen mittauksen kuvien kera.

 

  1. Mittaukset aloitetaan ns. avaimen stopparista lukien. Stoppari on se olake joka on kädensijasta katsoen ensimmäinen korkea osa jota myöten avain menee lukkoon sisään. Tästä olakkeesta mitataan avaimen lehden mitta avaimen kärkeen ja se on 26,50mm.  (alla oleva kuva)
ABUS avaimen mittaus

Tämä sama avain on käytössä  Silver Rock 5/45, 5/50 ja 5/55 riippulukoissa.  

Avaimessa on 5 jyrsittyä koloa ja  kolot ovat  jyrsittynä viidessä eri syvydessä. 

Avaimen runko on noin 8,50mm korkea(katso alla oleva kuva.)

Abus avaimen rungon korkeusmittaus

Kun sinulle on selvinnyt nuo mitat, niin

Ota seuraavaksi mitat avaimien kolojen syvyyksistä alkaen stopparista päin. Ilmoita minulle nuo mitat vaikka sähköpostilla. Jos tämän kanssa on ongelmia, ota avaimesta tarkat kuvat siten että kuvasta pystyy suorittamaan jyrsintöjen syvyyksien mittauksen. 

Tämä mittausopas ei ole läheskään helppo tajuinen, mutta ehkä tästä voi olla jollekin apua. 

Jos tällä puutteellisella ohjeella et pääse jyvälle miten avaimen mittaus onnistuu, valitse aiemmista vaihtoehdoista joko 1. tai 2. Onnea mittauksiin…

Jyrsintöjen syvyydet ovat jo sitten vähän sellaista erikoistietoa että en tässä niitä julkaise. 

Samankaltaiset artikkelit